5 moduri prin care te ajuta un copywriter

În ziua de azi, reclamele ne întâmpină la fiecare pas. Fie că navigăm pe internet sau pur și simplu ne plimbăm pe stradă într-un oraș oarecare, nu avem cum să evităm expunerea la cel puțin câteva zeci de reclame pe zi.

În spatele fiecărei reclame se află un text, fie că reclama vine sub formă video, audio, foto sau chiar afiș stradal. Iar în spatele fiecărui text de reclamă se află un copywriter.

Dacă deții o afacere sau lucrezi în marketing și vrei să îți faci cunoscute serviciile sau produsele, iată cinci moduri prin care un copywriter te poate ajuta.

Captează atenția publicului tău

Clienții tăi, atunci când caută informații online, de regulă scriu (pe Google) ceea ce îi interesează. De aceea, dacă textul de pe site-ul tău este în concordanță cu ceea ce caută oamenii, ei pot ajunge mai ușor la tine.

Conținutul publicat pe site trebuie să fie adaptat publicului țintă și să răspundă nevoilor și intereselor acestuia. Acest lucru este binecunoscut. Însă, un copywriter poate face mai mult de atât: să creeze conținut captivant atât pe site-ul tău, cât și pentru alte materiale folosite în comunicare: broșuri, cataloage, video-uri comerciale, landing page-uri, reclame pe Facebook și Google, newslettere etc.

Noile generații schimbă modul în care ne raportăm la online și felul în care comunicăm în mediul virtual. Un copywriter inspirat și bine informat te va ajuta să îți adaptezi mesajul astfel încât să fie relevant pentru categoria de public căreia te adresezi. Fie că alegi să instruiești o persoană din compania ta sau externalizezi aceste atribuții, un copywriter este indispensabil.

Contribuie la procesul de branding

Știai că multe brand-uri internaționale au crescut în urma unei campanii la baza căreia a stat un copywriter creativ? Uneori, este nevoie de o singură idee pentru a salva imaginea unei companii sau pentru a-i crește popularitatea și vânzările exponențial.

Persoana abilitată ca să vină cu ideile potrivite nu este alta decât… copywriterul. Printre responsabilitățile lui se numără crearea de idei și concepte care să aducă un plus de valoare imaginii companiei prin: modul de comunicare, limbajul folosit, materialele vizuale, sloganuri, tonalitate și ideea care stă la baza unei campanii.

Prin aceste activități, copywriterul contribuie la crearea unei imagini pozitive a brand-ului tău în mintea consumatorului și la crearea unor asocieri – cu anumite cuvinte, tonalități, personaje, idei etc. Pe scurt: copywriterul are un rol decisiv în procesul de branding. Iar pe termen lung, acest lucru îți va aduce un mare plus de valoare.

Sprijină canalele de vânzare și distribuție

Scopul principal al întregii activități a copywriter-ului este să te ajute să vinzi. Fie că e vorba de vânzarea de produse, servicii, evenimente, cursuri, idei sau pur și simplu imaginea brand-ului tău, copywriter-ul se axează strict pe vânzare.

Dacă deții deja o serie de canale de vânzare și distribuție, acestea sunt întotdeauna mai eficiente cu sprijinul unui copywriter. Prin ideile sale, prin textele pe care le creează, acesta contribuie la procesul de convingere al publicului tău țintă. Practic, le influențează decizia și chiar comportamentul, în favoarea afacerii tale.

Fie că este vorba de scrisori de vânzare, mape de prezentare folosite de agenții de vânzări, pagini de vânzare online, oferte sau email-uri comerciale, reclame radio, TV sau video online, orice material rezultat în urma eforturilor unui copywriter îți sprijină eforturile de vânzare.

beneficii copywriter birou lucru
Sursa foto: arhiva Romanian Copywriter

Menține interacțiunea cu audiența

Conținutul pe care îl creezi pentru platformele pe care se regăsește brandul tău, fie că este vorba despre Facebook, Instagram, YouTube, website, pagini de vânzare sau chiar aplicații mobile, trebuie să fie realizat în așa fel încât să genereze o implicare cât mai mare a publicului tău.

Traficul de pe un site, numărul de abonați sau de followers este irelevant dacă nu există și interacțiune. Fiecare like, share, comentariu, abonare sau răspuns de orice fel te apropie de audiența ta și reprezintă o certitudine că aceasta este interesată de brandul tău.

Toate interacțiunile acestea ajută la creșterea reach-ului organic, a vânzărilor, recomandărilor și lead-urilor. Astfel, interacțiunea cu audiența te ajută, pe termen lung, să îți îndeplinești obiectivele de marketing.

Crește notorietatea afacerii tale

Toate activitățile menționate mai sus contribuie, în mod direct, la creșterea notorietății brand-ului tău. Fie că vorbim de interacțiune, fie că vorbim de reclame sau acțiuni care să implice publicul tău țintă, oferă expunere afacerii tale.

În zilele noastre, metodele de promvoare online s-au dezvoltat atât de mult, încât sunt la îndemâna oricui să le utilizeze. Însă, fără sprijinul unui copywriter, promovarea pe care o faci ar risca să nu se diferențieze de cea a concurenței și, mai ales, să nu fie memorabilă. În felul acesta, riscul este ca bugetul alocat pentru campaniile tale să îți aducă rezultate doar pe termen scurt.

colaborare cu un copywriter
Sursa foto: arhiva Romanian Copywriter

De aceea, un copywriter este cel mai eficient om de vânzări pe care îl poate avea compania ta. Prin acțiunile sale, poți câștiga numeroase beneficii pe termen lung. 

Vrei să afli mai multe despre diferența dintre un copywriter și un content writer și cum poți colabora cu fiecare dintre acești doi specialiști? Îți recomand articolul: Copywriter vs Content Writer: Cum Setezi Așteptările Corecte.

Dacă ai orice fel de întrebări sau completări de adus la acest articol, te invit să discutăm mai multe pe această temă în secțiunea de comentarii de mai jos!

Cătălin Ionașcu

Cătălin este pasionat de scris, citit și călătorit. Este fondatorul agenției Romanian Copywriter şi, în mod frecvent, susține cursuri de Copy & Content Writing. Află mai multe despre Cătălin și de pe blogul său personal: catalinionascu.ro.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock