19 cursuri online gratuite de content writing

Inspirație, talent și perspectivă. Acestea sunt elemente de bază ale textelor creative si coerente atunci când vine vorba despre scriere creativă, generarea de conținut sau pură informare.

Campaniile publicitare de succes, campaniile Social Media, crearea unui text pentru un website, promovarea unui brand și nu numai, sunt activități care necesită cunoștințe avansate de copywriting și content writing.

Din fericire, mediul online oferă o varietate de opțiuni în ceea ce privește învățarea online și educația continuă. Seriile de cursuri online gratuite MOOC au devenit foarte populare în întreaga lume datorită posibilității pe care o oferă tuturor persoanelor de a învăța în timpul liber, în propriul ritm.

MOOC este abrevierea pentru Massive Open Online Course. Acest concept a fost adoptat de către cele mai renumite universități din lume, precum Standford, Oxford, Cambridge, Salford, Yale, etc. Cursurile gratuite oferite de aceste universități pot fi accesate de un număr nelimitat de persoane care pot parcurge materialele date într-o perioadă care durează în general între 4 și 6 săptămâni. Obținerea unui certificat este cel mai important aspect, având în vedere importanța unui CV bogat și relevant, dar și aprofundarea cunoștințelor în diferite domenii. Cheryl Conner, contributor la Forbes online scrie despre utilitatea MOOC și beneficiile pe care le au antreprenorii în urma organizării unor astfel de cursuri. Articolul poate fi citit aici.  

Cursurile au loc în limba engleză, se desfășoară exclusiv în mediul online și includ testări periodice, în urma cărora cursantul se va alege cu un certificat recunoscut în întreaga lume. Așadar, aceasta este o sursă de informare, de învățare și de educare inovativă, care deschide orizonturile multor copywriteri. Cele mai populare platforme sunt Coursera, Edx, Udacity, Iversity, Alison, etc.  Cele mai utile pentru copywriteri dar și pentru persoanele pasionate de scris, sunt:

Cursuri online gratuite Writing:

#1 Coursera.org

University of California –  High Impact Business Writing  

Cursul de Scriere Business de Mare Impact este adresat persoanelor care doresc să își îmbunătățească abilitățile de exprimare în scris pentru a dobândi o imagine profesională și pentru a se putea adresa în mod corect publicului țintă. Cursul durează 4 săptămâni, necesită 2 până la 4 ore de studiu săptămânal și începe în 6 Aprilie 2015.

Duke University – English Composition: Achieving Expertise

Cursul de Compunere în Limba Engleză are scopul de a oferi informații de bază referitoare la scrierea unor argumente  coerente și la regulile scrierii. Acest curs face parte din specializarea „Reasoning, Data Analysis and Writing”. Cursul a fost susținut în luna aprilie a anului 2014, însă înscrierea este posibilă in orice moment. Acesta durează 12 săptămâni și între 6 și 8 ore de studiu săptămânal.

#2 Edx.org

University of Queensland – English Grammar and Style 

Cursul de Gramatică și Stil în limba Engleză poate fi accesat în orice moment și parcurs în propriul ritm. Acesta oferă cele mai importante noțiuni ale scrisului pentru a obține texte care pot fi citite cu ușurință și apreciate de către toți cititorii.

University of Berkley – English Grammar and Essay Writing 

Acest curs de Gramatică în Limba Engleză și Scrierea Eseelor este oferit în parteneriat cu Departamentul de Stat al SUA.  La finalul acestuia, cursanții vor stăpâni metodele de scriere persuasivă, vor cunoaște regulile scrierii unui eseu în limba engleză și își vor îmbunătăți cunoștințele de gramatică. Cursul a început în data de 4 februarie 2015, durează 5 sătămâni și necesită un efort de 4-5 ore pe săptămână. Înscrierea poate fi facută în orice moment.

#3 Udemy.com

Secret Sauce of Great Writing

Această denumire amuzantă a cursului oferit de Udemy a atras un număr mare de participanți. Este un curs simplu care implică exerciții de claritate a frazelor și care oferă informații cu privire la beneficiile materialelor de elită. Este gratuit și poate fi accesat oricând.

Creative Writing

Cursul de Scriere Creativă este unul interactiv si oferă informații bine structurate pentru cei care își doresc să pună bazele unei cariere de scriitor. Acesta poate fi accesat în mod gratuit în orice moment, include tutoriale și testări care conțin câte 5 intrebări.

Create Income Opportunities by Learning Power Writing

Acest curs oferă informații despre posibilitățile de creare a unor venituri în plus prin scriere. Cursanții au la dispoziție în mod gratuit un curs de scriere care implică multă practică și care insistă pe generarea profitului. 

How to Write a Great Press Release

„Cum să Scrii un Comunicat de Presă Grozav” este un curs compatibil cu telefoanele mobile, așadar poate fi accesat de oriunde. În cadrul acestuia se discută stilurile utilizate în scrierea comunicatelor de presă, frecventele greșeli și diverse strategii.

How to Write a Nonfiction Ebook

Cursul „Cum să scrii un Ebook de Nonficțiune” este menit să ofere cele mai importante informații referitoare la calitatea unui ebook, alegerea unui subiect și crearea unor materiale audio. 

#4 Open.edu

What is Good Writing

Cursul de scriere al Open.edu este unul scurt care poate fi accesat de către oricine, fără înscriere. Acesta oferă informații despre importanța scrierii corecte și regulile care trebuie să fie puse în aplicare pentru a obține texte de calitate în orice domeniu.

#5 Newsu.org

Cleaning Your Copy

UPDATE 21.05.2016: Accesul la acest curs a fost restricționat.

Cursul de Editare al unui Copy este util pentru jurnaliști, copywriteri, content writeri, etc., care nu sunt stăpâni pe regulile de utilizare a unor forme gramaticale, punctuație sau stiluri de scriere. Acest curs poate fi finalizat in mai puțin de 3 ore.

#6 Stanford

Adventures in Writing

„Aventuri în scris” este un curs gratuit oferit de Universitatea Stanford care a început în data de 12 ianuarie 2015 și poate fi accesat în orice moment. Acesta își propune să dezvolte limbajul academic al cursanților, capacitatea de a susține argumente în scris, utilizarea diatezei active și pasive, etc. Durata acestui curs este cuprinsă între 4 și 6 ore. 

Cursuri online gratuite Content Marketing

#1 Salford.ac.uk

Search and Social Media Marketing for International Business

Oferă un scurt curs online gratuit despre Copywriting, care poate fi accesat aici. Acesta nu necesită participarea la testări și nu oferă un certificat. Mentorul online al Școlii de Business Salford pune la dispoziție date utile despre SEO, rețelele sociale, copywriting, etc.

#2 Open2study.com

Writing for the Web

Cursul de Scriere pentru Web va începe în data de 16 Martie 2015 și explică de ce conținutul creat pentru WEB este diferit față de cel convențional. De asemenea, prezintă regulile creării unor texte eficiente și coerente care să îndeplinească scopul marketerului.

#3 Udemy.com

Social Media & Content Marketing with Viral Content Buzz

Acest curs de Social Media se concentrează pe modul în care funcționează platforma Viral Content Buzz, însă principiile utilizate pot fi aplicate și în alte situații.

Infographics for Content Promotion

Cursul de Promovare a Conținutului prin Infografice este cu atât mai util cu cât acest concept este din ce în ce mai utilizat și în România. Acesta oferă informații foarte utile referitoare la crearea de infografice.

#4 Coursera.org

Northwestern University – Content Strategy for Professionals 1

Acest curs va incepe în 30 martie 2015, presupune obținerea unui certificat și este gratuit pentru toți cursanții. Durează 6 săptămâni și necesită aproximativ 2-4 ore de studiu săptămânal. 

Northwestern University – Content Strategy for Professionals 2

Partea a doua a cursului de Strategii de Conținut pentru Aria Profesională va începe în 1 iunie 2015 și are aceeași durată.

#5 HubSpot Academy

Inbound Marketing

Cursul oferit de Academia HubSpot își propune să informeze cu privire la elementele unei strategii de marketing care să ofere rezultate de-a lungul a 11 sesiuni care durează aproximativ 40 de minute fiecare. La finalul acestui curs se dă un test în urma căruia se poate obține un certificat de inbound marketer, valabil timp de 1 an.

Alte resurse care facilitează însușirea cunoștințelor din acest domeniu:

Sperăm că v-a fost de folos această listă de cursuri online gratuite! Dacă aveți completări pe care le puteți adăuga la acest articol, vă rugăm să ne lăsați un comentariu în secțiunea de mai jos.

Alina Băgărean

Absolventa de Jurnalism la Cluj, pasionata de arta scrisului, de lectura si publicitate, refugiata in aceste pasiuni atat in timpul liber, cat si in ceea ce priveste munca. Considera ca fiecare cuvant reprezinta o treapta in plus inspre dezvoltarea personala si profesionala.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock