8 intrebari frecvente despre marketing afiliat

Astăzi voi vorbi despre marketing afiliat şi de ce consider eu că este o metodă simplă și eficientă de a face bani pe net.

Am structurat acest articol sub forma a 8 întrebări care mi-au fost adresate de către prieteni, amici, colegi şi cunoscuţi.

Marketing-ul afiliat este marketing bazat pe performanţă. În marketing afiliat avem de-a face cu 3 entităţi: furnizorul, afiliatul şi utilizatorul.

Furnizorul este cel care deţine produsul şi vrea să îl vândă pe Internet.

Afiliatul este acea persoana care deţine 1 sau mai multe site-uri, are acces la o audienţă şi doreşte să vândă acesteia produsele furnizorului.

Utilizatorul este cel care cumpără produsele furnizorului, însă prin link-urile pe care afiliatul le pune la dispoziţie.

Tot sistemul este bazat pe performanţă după cum am zis. Performanţa este definită de către furnizor, de obicei se consideră performanţă faptul că afiliatul reuşeşte să convingă un utilizator să cumpere un produs sau cel puţin să se înregistreze pe site.

Să îţi dau un exemplu practic: eu sunt afiliat pentru eMag, cineva care intră pe site-ul meu a văzut că eu recomand Amazon Kindle. Eu am creat un link special, cu un cod de identificare specific contului meu de afiliat, iar utilizatorul a dat clic pe acel link şi după aceea a cumpărat un Amazon Kindle fiind convins de mine printr-un articol că acesta îşi merită banii. Eu din vânzarea aceea primesc un comision în valoare de X%.

2. Ce programe de marketing afiliat există în România?

Sunt foarte multe programe de marketing afiliat în România, însă eu folosesc: profitshare şi 2parale.

Profitshare este o rețea de marketing afiliat realizată inițial de eMag și ulterior vândută și dezvoltată pentru orice advertiser.

2parale reprezintă de fapt o platformă de marketing afiliat pentru mai mulţi furnizori din diverse domenii: birotică, electronice, cărţi, cursuri şi training-uri etc. Comision depinde de furnizor, el putând fi de la 3-4% la 10%. 

3. Cât te costă să devii marketer afiliat?

Ca să devii afiliat este gratis în cazul ambelor programe de afiliat prezentate mai sus.

4. Ce costuri sunt suportate de către cel care cumpără printr-un link oferit de afiliat?

Cel care cumpără nu plăteşte nimic în plus, decât preţul cu care se vinde produsul furnizorului. Tu primeşti comision din acei bănuţi pe care îi dă utilizatorul.

5. Care ar fi câteva metode populare şi bune de a face bani prin marketing afiliat?

După părerea şi observaţiile mele, cele mai eficiente metode îmi par recenziile. Şansa ca un utilizatorul să îţi cumpere prin link-ul tău creşte dacă tu ai testat acel produs sau îl deţii.

Recenziile sunt mai convingătoare pentru că prezintă experienţe complexe şi detaliate legate de produs.

Dacă ai influenţă, iar utilizatorul are încredere în tine, atunci foarte probabil vei reuşi să vinzi câteva bucăţi din acel produs.

Majoritatea celor care fac marketing afiliat apelează la nişte tactici clasice de marketing afiliat:

  • Plasează link-uri în cadrul textelui articolului
  • Pun bannere pe site cu produsele / reclame la produse
  • Fac recenzii sau advertoriale
  • Oferă link-uri afiliate pe reţelele sociale: Facebook, Twitter, Google+
  • Vorbesc cu prietenii lor ca atunci când cumpără ceva, să cumpere prin link-ul lor

În mare acestea sunt tacticile de bază de marketing afiliat sau mai bine zis, tacticile pe care eu l-am folosit.

6. Se fac bani în România prin marketing afiliat?

Garantat, da. Statisticile sunt afișate chiar pe homepage-ul celor două platforme menționate mai sus, profitshare și 2parale.

În momentul de față, suma tuturor comisioanelor aprobate pe 2parale este 5.186.651,93 RON, iar pe profitshare, suma totală de vânzări generate este în acest moment de 239.467.067 RON. Aceste sume sunt în creștere zi de zi.

Mai multe statistici de la 2parale găsiți în imaginea de mai jos (actuale la data 20 octombrie 2013):

statistici 2parale

7. De ce recomand oamenilor să facă marketing afiliat?

Pentru că nu costă pe nimeni nimic în plus şi e win-win pentru toată lumea. Utilizatorul plăteşte aceeaşi sumă de bani, afiliatul primeşte comision, furnizorul îşi vinde produsele. Toată lumea e fericită.

Recomand oricând celor care vor să îşi promoveze produsul mai degrabă să încerce marketing afiliat, decât reduceri prin cupoane, pentru că reducerile masive au efect de obicei de recul asupra brand-ului şi a volumului de clienţi.

Cei care fac deja recomandări prietenilor, pot să facă câteva sute de lei fără efort susţinut, doar oferind în plus nişte link-uri de afiliat.

8. Ce ar mai trebui să ştii despre marketing-ul afiliat?

  • Este o metodă uşoară de făcut bani atunci când ai o audienţă care încredere în tine şi ar cumpăra produsele pe care tu le recomanzi.
  • Este o metodă uşoară dacă eşti genul geek care recomandă tot felul de gadget-uri prietenilor lor.
  • Este o metodă pasivă, nu trebuie neapărat să investeşti timp în promovarea produselor ca să faci un ban în plus.
  • După ce un utilizator a accesat link-ul tău, în browser acestuia I se fixează un cookie cu codul tău de afiliat. Dacă utilizatorul timp de 30 de zile nu accesează link-ul unei alte persoane care face marketing afiliat, tu vei primi comisionul din vânzarea generată prin link-ul tău.
  • Se fac bani prin marketing afiliat, comisionul record de pe 2parale este 528.83RON pentru o singură tranzacţie!!

În articolul anterior ţi-am prezentat un dictionar de marketing afiliat, astfel încât să înţelegi mai bine conceptele şi anumiţi termeni  esenţiali pentru marketingul afiliat. Acum ţi-am explicat şi câteva tactici, câteva idei de cum poţi să şi faci bani prin marketing afiliat.

Nu cred că ai un motiv solid, ca să nu încerci să faci un bănuţ prin marketing afiliat.

Dacă vrei să afli mai multe despre marketing-ul afiliat îţi recomand să urmăreşti blog-ul 2Parale şi să participi la workshop-urile lor, sigur ai ce învăţa.

Gabriel Nechita

Am scris primul articol în 2009 și de atunci am contribuit la dezvoltarea mai multor bloguri populare. Întotdeauna am fost de părere că esența marketingului constă în calitatea produsului pe care îl vinzi. Scriu pentru că îmi place și din dorința de a-i ajuta pe alții să scrie mai bine.

Ai un proiect în minte?

Pune-ți ideile în mișcare. Dacă te gândești la un proiect, programează o întâlnire acum.

Let's rock