Îţi doreşti să scrii articole mai bune? Doreşti să primeşti câteva sfaturi simple, dar de efect, care să te ajute să scrii mai coerent şi mai convingător?
Dacă ai răspuns cu da la ambele întrebări, atunci este articolul potrivit pentru tine.
Sincer să fiu, mi-aş fi dorit foarte mult ca cineva să îmi ofere aceste sfaturi când abia mă apucasem de scris.
Cu siguranţă aş fi câştigat foarte multe cunoştinţe într-un timp scurt.
O să vezi că este uşor să scrii bine, dacă aplici următoarele sfaturi pe care ţi le voi oferi:
Cuprins articol
1. Cercetează în detaliu subiectul despre care scrii
Te interesează să oferi informaţia cea mai bună. Aceasta trebuie să fie precisă, corectă şi mai ales, adevărată.
Acest lucru este posibil dacă cercetezi în detaliu subiectul pe care-l dezvolţi în scris. ÎNTOTDEAUNA caută să îţi verifici informaţia din cel puţin 3 surse. Este o regulă inspirată din etica jurnalistică.
Îţi recomand să vii, dacă ceea ce scrii tu îţi permite, cu mai mult decât perspectiva ta asupra unei teme. Ai grijă să nu cazi în extrema cealaltă, să faci atât de mult research pentru un articol până când ajungi în situaţia de a-l nu mai scrie niciodată.
3-4 surse diferite sunt îndeajuns de multe pentru a-ţi confirma sau a-ţi infirma informaţiile pe care le deţii.
2. Oferă informaţii pe care alţii nu le-ar oferi
Din ce în ce mai mulţi scriitori (şi bloggeri) oferă informaţii care i-au făcut pe ei să câştige notorietate sau să îşi construiască reputaţia în domeniu. Practic dau din casă. Este un pas extrem de îndrăzneţ şi care este extrem de productiv pentru tine.
Să dai din casă însă este probabil cel mai mare pas din drumul către maturitate al unui autor. De ce? Pentru că el se expune automat concurenţei şi îşi dezvăluie strategiile sale concurenţilor.
Oferă informaţii pe care el le-a folosit să crească, pe când toţi se întrebau care este strategia lui.
Este un pas curajos pe care dacă îl faci s-ar putea să îţi aducă mulţi, chiar foarte mulţi cititori, însă s-ar putea să îţi aducă şi foarte mulţi duşmani şi concurenţi, aşa că ai grijă.
Îţi recomand să începi să “dai din casă” atunci când deja ţi-ai îmbunătăţit scrisul şi ai o audienţă deja fidelă, care te cunoaşte foarte bine şi ţi-ar fi loială.
3. Formatează-ţi textul
Consider că cea mai mare greşeală pe care o poţi face ca şi scriitor este să nu îţi pese de formatarea textului. Da, poţi să scrii încredibil de bine şi lumea să te citească.
Însă este recomandat să creşti şansa ca şi altcineva să te citească depunând puţin efort şi formatând textul pe care tocmai l-ai aşternut pe hârtie sau în suport digital.
Dacă vrei să vezi cum se simte să citeşti un articol prost formatat, copiază tot textul acestui articol, scoate subtitlurile şi spaţiile dintre paragrafe şi încearcă să citeşti textul. Este obositor şi foarte greu să citeşti un astfel de text.
Avem pe blog și un articol mai detaliat despre formatarea textului, îţi recomand să îl citeşti cu atenţie şi să aplici ceea ce îţi lipseşte.
4. Vorbeşte din experienţa proprie
Nimic nu conferă autenticitate şi putere unui text mai mult decât experienţa proprie.
Oricine poate face un rezumat la câteva articole despre aceeaşi temă, cu scopul de a scrie un articol, însă sunt puţine persoanele care pot vorbi din experienţa proprie despre experienţa lor reală în legătură cu subiectul dezvoltat.
Te rog să nu cazi în capcana demagogiei şi să predici fără măcar să practici 1 minut. Lumea nu are nevoie de încă N persoane care vorbesc despre lucruri fără a avea vreo experienţă în spate.
Avem nevoie de oameni care ne vorbesc din experienţă, care ne pot da un sfat bun.
5. Simplifică-ţi felul de a scrie
- foloseşte mai puţine figuri de stil
- foloseşte mai puţine adjective
- foloseşte sinonime ale cuvintelor complicate, ca să faci textul mai uşor de înţeles
- foloseşte exemple şi analogii din viaţa de zi cu zi
- explică în termeni simpli [unde se poate], ca pentru femeia de serviciu, anumite tehnici şi strategii pe care le prezinţi
6. Scrie zilnic cât poţi de mult
Un scriitor bun, indiferent dacă scrie pe blog, pe caiet, pe Facebook, scrie cât poate de mult pe zi.
Nu vrei să ajungi doar încă un om care scrie bine, vrei să ajungi un scriitor foarte bun, dintre cei mai pricepuţi.
Îţi recomand să scrii zilnic sau cât de des se poate. Trebuie să scrii cât mai des, cât mai mult, cât mai repede.
Ca şi sfat: Îţi recomand să îţi exersezi scrisul în fiecare zi, cel puţin 20 de minute pe zi.
Dacă mă gândesc şi estimez, ţi-ar lua cel puţin 20 de minute să scrii un articol la fel lung, de structurat şi de bine formatat ca acesta.
Dacă vei exersa des scrisul, îţi vei găsi mai uşor cuvintele şi vei deveni mai inspirat. Îţi garantez eu asta. Simt în fiecare zi cum mă ajută să scriu zilnic şi ce impresie las celor cu care mă întâlnesc.
Urmează cel puţin 3 dintre aceste sfaturi şi îţi garantez că lumea va începe să te complimenteze pentru progresul făcut.
Dacă ai un alt sfat de dat celor care vor să scrie mai bine, este binevenit a fi prezentat în comentariile acestui articol.