Ești content marketer sau pur și simplu pasionat de această parte a marketing-ului? Înseamnă că și tu visezi sa scrii continut de calitate, care să capteze atenția imediat. Dar ca să ne îndeplinim visul este nevoie de multă muncă, de o documentare serioasă și e necesar să nu ne pierdem curiozitatea. Niciodată!
Cred că te confrunți des cu următorul scenariu: ai deschis word-ul, ai scris prima frază în timp ce sperai să te lovească inspirația și creativitatea, ți-ai mai aruncat un ochi pe o poză amuzantă (tot în speranța că te vei mai destinde și cuvintele vor începe să curgă), ai mai scris un rând și nimic. Am dreptate? Știu exact prin ce treci!
Mie mi s-a întâmplat de multe ori să întorc textele pe toate părțile, doar ca să îmi dau seama că mă învârt în jurul cozii. Știi de ce? Pentru că nu am profitat de toate informațiile pe care le aveam la dispoziție. Pur și simplu abordarea mea era greșită. În felul acesta, am pierdut mai mult timp asupra unui text decât de obicei.
Atunci când vrei sa scrii continut de calitate pentru cititorii tăi, e important să îți dezvolți câteva obiceiuri care te vor ajuta.
Cuprins articol
5 obiceiuri care te vor ajuta sa scrii continut de calitate
#1 Analizează-ți publicul țintă
Știu că sună un clișeu, însă câți content marketeri țin cu adevărat cont de acest pas înainte să scrie orice text?
Înainte să începem să scriem trebuie să ne gândim la persoanele cărora ne adresăm pentru a seta cea mai bună abordare și a alege informațiile de care cititorii au nevoie. Cu toții cred că suntem familiarizați cu cel profil „Buyer Persona” pe care trebuie să îl creăm, astfel încât să delimităm eficient segmentele de audiență și să ne desfășurăm activitatea de marketing corect.
Același lucru e valabil și când scriem. O dată stabilită „Buyer Persona” ne putem da seama imediat care sunt abordările potrivite pentru a transmite mesajul, ce lucruri trebuie scoase în evidență și cum să facem textele cât mai atrăgătoare pentru prospecți. Pe lângă criteriile socio-demografice analizează și obiceiurile consumatorilor tăi, preferințele, activitățile pe care le desfășoară ș.a.m.d.
Iată câteva articole pe această temă, care ți-ar putea fi de folos:
- Analiza unui public tinta
- Cum ne identificăm cu publicul țintă
- Avantajele utilizării unui buyer persona
#2 Scrie clar și concis
Acordă mare atenție formulării și limbajului. Ceea ce pentru tine poate fi ceva ușor de înțeles ar putea induce în eroare cititorii sau ar putea crea confuzie. Nu te lăsa prins într-un limbaj prea sofisticat, greoi și evită să folosești jargonuri sau neologisme.
Întotdeauna trebuie să îți privești textul prin ochii cititorilor. Dacă nu reușești, poți cere ajutorul unui prieten care crezi că se integrează în publicul tău țintă.
#3 Fă-ți o schemă de la început și ține-te de ea
Să reușești să spui o poveste interesantă este important și atrage atenția cititorilor tăi, însă în calitate de content marketer vei fi nevoit să scrii mai pragmatic. Până la urmă treaba ta nu este să vorbești în metafore, ci să expui informații folositoare.
Fă-ți o schemă a conținutului pe care urmează să îl scrii și urmărește-o de fiecare dată când simți că te îndepărtezi de subiect.
Îți recomand să ai în minte următoarele întrebări:
- Ce? – aici poți impărți informația în categorii, tipuri, clasificări etc;
- Cum? – poți cuprinde pași, proceduri sau metode;
- De ce? – pentru a prezenta fapte, exemple, dovezi, avantaje;
- Care? – ca să evidențiezi opțiunile, alternativele, obiectivele sau scopurile.
Cu cât ceea ce scrii este mai clar, cu atât cititorii tăi vor înțelege mai bine, iar tu te poți folosi de întrebările de mai sus cum dorești, atâta timp cât le utilizezi pe toate.
Scheme poți face pentru orice: texte de website, articole de blog, texte de landing page-uri, texte de newslettere etc.
#4 Subliniază cele mai importante idei pentru a atrage atenția
Cu toții suntem asaltați cu mult prea multe informații, iar cititorii tăi nu sunt excepția de la regulă. De aceea ai foarte puțin timp la dispoziție să le captezi atenția. Pentru a face asta trebuie să scoți în evidență lucrurile cele mai importante.
Folosește-te de titluri și subtitluri și fă-le cât de atrăgătoare se poate!
Foarte puține texte mai lungi de 500 de cuvinte sunt citite integral, însă dacă subiectul reprezintă interes pentru prospecți, aceștia cu siguranță își vor arunca un ochi peste el. Fă-ți textele ușor de parcurs și de înțeles!
Iată un articol care te poate ajuta: Cum sa faci un text usor de citit.
#5 Devino un editor de excepție și fii exigent cu textele tale
Dacă ești un content marketer înseamnă ca trebuie să devii și un editor excepțional. În afară de posibilele greșeli gramaticale sau de ortografie trebuie să îți segmentezi informațiile cât mai bine.
Cititorii tăi trebuie să își poată face o idee despre conținutul pe care l-ai scris doar aruncându-și un ochi peste el. Astfel, după ce ai terminat articolul, recitește-l și vezi unde poți insera bullet point-uri, poze sau subtitlurile de care îți spuneam la punctul anterior.
În concluzie, oricât de multe cunoștințe ai avea nu este suficient pentru a scrie un conținut care să atragă interesul cititorilor. Trebuie să știi cum să profiți de tehnicile și instrumentele pe care content marketingul ți le pune la dispoziție, dar mai ales șă știi cui te adresezi.
În fond, scopul tău este sa scrii continut care se diferențiază de celelalte din domeniul tău, care captează cititorii și le oferă informații utile, astfel încât să te țină minte și să revină pe site-ul tău. Pentru a face acest lucru, ai nevoie și de un text bine documentat, cu informații pe care nu le vor găsi cititorii tăi în altă parte. De aceea, vreau să îți mai recomand un articol, pe această temă: Cum să faci un research de calitate